LoA DAY
V sobotu 20.3. jsme se sešly u Werči a soutěžily v rámci Dobrodružství za obzorem - LoA DAY. To je mezinárodní soutěž, kdy skautské družiny plní dva úkoly.
My jsme měly za úkol uvařit (národní) jídlo od skautů z družiny Olympikus ze Sarajeva (Bosna a Hercegovina), které pojmenovali Sogan dolma, a tak jsme se do toho daly. Nejprve bylo nutné přeložit jejich recept z angličtiny, což se nám ale po chvíli společnými silami podařilo. Potřebné suroviny jsme obstaraly především z vlastních zdrojů, kdy Evička přinesla z domova zásoby cibule a Terka s Jessie došly nakoupit zbylé nedostatkové suroviny (mleté maso, rýži, rajčata). Pak už nic nebránilo tomu, abychom vše podle instrukcí připravily.
Během našeho kuchařského odpoledne jsme ještě plnily druhý úkol, a to vymyslet logo pro soutěž, které jsme se účastnily. Jakmile jsme "ukuchtily" plněné cibule, daly jsme se do jídla. Nebylo to zrovna to pravé "ořechové" - na naše poměru trochu exotické, ale jíst se to dalo. Protože nám zbyla náplň do cibulí, udělaly jsme si ještě karbanátky. Pochutnat jsme si nijak extra nepochutnaly, ale alespoň byla legrace ;-)
Jessie
Uvařte si taky ! Tady je náš soutěžní recept:
Stuffed onions (sogan dolma) Groceries - 600 grams of onions - 100 grams of onions to be stuffed 400 grams of mince beef meat - 80 grams of rice - 2-3 spoons of fat - 1 egg - salt - pepper - mashed tomatoes - some sour cream - 0,5 liter of sour milk Preparation: Than prepare onions to be stuffed by boiling onions in water for short time to soften (previously cutting of ends of onions), than pouring out hot water and putting cold one. Use your fingers to squeeze out layers of onion. Throw away outside layer together with its peel. All layers of shallow onion are to be stuffed with prepared stuffing mixture. Than you put all stuffed onions in casserole, cover it with water, add some sour cream and mashed tomatoes press with plate or some coverlid, and boil it slowly at a low heat. Cooked Sogan dolma can be sauced by dried paprika. Sogan dolma is usually served with sour milk.